Lactatul sanguin si antrenamentul zonei anaerob lactacide in jocul de fotbal

Lactatul sanguin si antrenamentul zonei anaerob lactacide in jocul de fotbal

 F.R.F. – S.F.A.
HANCĂŞ ALIN-referent zonal

LACTATUL SANGUIN 

  • Produs de celula muscular

C6H 12O6  (glucoză)  catabolizată  ȋn 2C3H6O3 (acid lactic),

molecula de acid lactic este disociată rapid  şi complet într-un proton (H+) şi un anion, lactatul (C3H5O3).

  • Este un indicator fidel al intensităţii efortului
  • Valori de repaus : 1 – 1,5 mmoli / l
  • Valoare maximă de efort : 20 – 25 mmoli / l

Factorii  de producere a acidului lactic

  • Intensitatea exerciţiului  este factorul primordial de producere a acidului lactic,
  • Durata exerciţiulu: minim 15 secunde, cu vârful de producere a acidului lactic între secundele 45 – 60 ale efortului
  • Tipul de fibră musculară fibrele rapide produc cantităţi mai mari de acid lactic în comparaţie cu fibrele lente
  • Durata pauzei între exerciţii :
    • 10 min pentru a îndepărta 25 % ;
    • 30 min pentru a îndepărta 50 %
    • 60 – 75 min pentru metabolizarea 95 – 100 %.
  • Natura refacerii: o pauză activă (exerciţii aerobe) va accelera eliminarea acidului lactic între exerciţii în comparaţie cu una pasivă
  • Gradul de antrenare

zonele de efort si valorile concentratiei lactatului sanguin