F.R.F. – S.F.A.
HANCĂŞ ALIN-referent zonal
LACTATUL SANGUIN
- Produs de celula muscular
C6H 12O6 (glucoză) catabolizată ȋn 2C3H6O3 (acid lactic),
molecula de acid lactic este disociată rapid şi complet într-un proton (H+) şi un anion, lactatul (C3H5O3).
- Este un indicator fidel al intensităţii efortului
- Valori de repaus : 1 – 1,5 mmoli / l
- Valoare maximă de efort : 20 – 25 mmoli / l
Factorii de producere a acidului lactic
- Intensitatea exerciţiului este factorul primordial de producere a acidului lactic,
- Durata exerciţiulu: minim 15 secunde, cu vârful de producere a acidului lactic între secundele 45 – 60 ale efortului
- Tipul de fibră musculară fibrele rapide produc cantităţi mai mari de acid lactic în comparaţie cu fibrele lente
- Durata pauzei între exerciţii :
- 10 min pentru a îndepărta 25 % ;
- 30 min pentru a îndepărta 50 %
- 60 – 75 min pentru metabolizarea 95 – 100 %.
- Natura refacerii: o pauză activă (exerciţii aerobe) va accelera eliminarea acidului lactic între exerciţii în comparaţie cu una pasivă
- Gradul de antrenare