Momentele fundamentale ale jocului (5)

Momentele fundamentale ale jocului (5)

1.3.3  Circulatia mingii

Activitatea de baza in atac este circulatia mingii si, alaturi de ea, circulatia jucatorilor.

Circulatia mingii reprezinta transmiterea acesteia intre coechipieri, cu scopul de a depasii opozitia adversarului si a inscrie goluri in poarta acestuia. Calitatea circulatiei este direct influentata de nivelul pregatirii fizice, tehnice, tactice si psihice a jucatorilor. Este si normal:

–         daca jucatorii nu au potenta fizica, ei nu se demarca, nu se dezlipesc din marcajul adversarilor, nu cauta spatiul liber, nu pot “cauta” mingea pentru a o mentine inposesia propriei echipe

–         echipele nu pot avea o circulatie buna a balonului daca jucatorii lor nu au abilitati tehnice si, in special, nu stapinesc procedeele tehnice de baza

–         circulatia mingii trebuie sa efectueze dupa o conceptie tactica clara si o logica de joc care sa permita depasirea adversarului – prin formarea triunghiurilor si romburilor de jucatori

–         circulatia mingii mai este influentata si de rezistenta psihica a jucatorilor la factorii perturbatori externi: miza jocului, valoarea adversarului, rezultatul, publicul spectator, arbitrajul – rezistenta psihica, alaturi de puterea de concentrare si de curajul asumarii initiativelor, asigura exprimarea si eficacitatea unei circulatii de succes

Alaturi de influentele aratate mai sus, circulatia mai este determinata de metodica si tactica antrenorilor, de mentalitatea si atitudinea acestora fata de joc si, de aici, de antrenamentele specifice pe care acestia le impun.

Relatia principala a circulatiei mingii este aceea dintre pasator si primitor. Alaturi de ei se formeaza permanent un grupaj de sustinere, asa numita placa turnanta, cu ajutorul caruia mingea este transportata dintr-o zona de teren in alta. Circulatia jucatorilor pentru transportul mingii este una gindita si ea are la baza teoria coform careia posesorul mingii trebuie sa aiba permanent, minim 2-3 solutii de pasa. In general, mai ales la echipele mari, circulatia este sustinuta de intreaga echipa.

1.3.4  Jocul fara minge

Se cunoaste ca, pe parcursul unui joc, in 90 de minute, un jucator atinge mingea 3-4 minute. Restul timpului el efectueza diferite activitati fizico -tactice fara minge. Atit in aparare cit si in atac.

Continutul activitatii tactice ofensive fara minge cuprinde:

–         demarcari

–         schimb de zone

–         infiltrari

–         supliniri ale colegilor infiltrate in atac

–         sustinerea colegilor cu mingea

–         constituirea grupelor de atac

–         diversiuni tactice de atragere a adversarilor in zone false de atac

Miscarea permanenta si jocul fara minge realizeaza conceptia si sistemul de atac al echipei. Altfel nu s-ar realiza sistemul de joc, combinatiile, circulatia si executiile tehnice.

Din punct de vedere tactic, jocul fara minge se realizeaza in functie de:

–         pozitia mingii

–         pozitia si actiunea partenerilor

–         pozitia si actiunea adversarilor

–         sarcinile specifice postului si zonei

–         initiativa posesorului mingii si a colegilor sai

Miscarea fara minge trebuie sa aiba insa o conotatie tactica, sa fie facuta rational. Efortul aiurea, care nu serveste intereselor echipei, slabeste si epuizeaza jucatorul, iar prin aceasta afecteaza randamentul intregii echipe.Momentele fundamentale ale jocului (4)

1.3.5  Coordonarea atacului

Factorii de coordonare ai atacului au fost ideea tactica generala a antrenorului, concretizata prin sistemul si conceptia de atac a acestuia si conducatorul de joc.

In fotbalul actual, foarte putine echipe mai joaca cu conducatorul de joc clasic, celebrul numar 10! Acum, conducator de joc este fiecare component al echipei in momentul in care intra in posesia mingii, indiferent de postul pe care joaca sau de compartimentul din care provine.

Posesorul mingii directioneaza activitatea ofensiva a colegilor din echipa, acestia demarcindu-se rational, in asa fel incit acesta sa aiba cit mai multe solutii pentru a conserva balonul in posesia echipei proprii si sa o transporte catre poarta adversa.

Realizarea tehnico-tactica concreta a coordonarii atacului se face prin mai mai multe mijloace:

–         conducerea si protejarea balonului

–         pase clare si eficace

–         driblinguri care scot din joc adversarul

–         demarcari si pozitionari optime ale coechipierilor

–         comunicare permanenta atit prin vorbe cit si prin miscari specifice din punct de vedere tactic (ex.: intrarea ML in interior si urcarea concomitenta a FL in zona eliberata)

Va continua