Sectorul juvenil in Europa (6)

Sectorul juvenil in Europa (6)

FOTBALUL IN OLANDA

–         Forul care conduce intreaga activitate fotbalistica este KNVB

–         Olandezii au in palmares cistigarea unui Campionat European in 1988 si participarea in trei finale ale unui Campionat Mondial (1974, 1978, 2010)

Structura fotbalului olandez

1.                                Eredivisie (1 serie de 18 echipe)
2.             Eerste divisie “Jupiter League” (1 serie de 18 echipe)
3. Topklasse, categorie semiprofesionista introdusa din sezonul 2010-2011, pentru unirea profesionistilor cu amatorii (2 serii de 16 echipe)
4. Hoofdklasse, prima categorie de amatori (6 serii de 14 echipe)
5.                                   Eeerste Klasse (11 serii de 14 echipe)
6.                                Tweed Klasse (22 serii de 12 echipe)
7.                                   Derde Klasse (44 serii de 12 echipe)
8.                               Vierde Klasse (70 serii de 12 echipe)
9.                               Vijfe Klasse (50 serii de 12 echipe)
10.                                Zesde Klasse (26 serii de 11/14 echipe)

Primul campionat olandez, Eeredivisie, s-a disputat in stagiunea  1897-1898. Ultima echipa clasata retrogradeaza in Jupiter League, in timp ce echipele clasate pe penultimul si antepenultimul loc participa la la un baraj contra echipelor clasate pe locul 2 si 3 in Eerstedivisie.

Structura cluburilor de fotbal in Olanda

Prima echipa

Echipa a-2-a (Jong)

 Juniori

 Juniori A  (17-18 ani)

 Juniori B  (15-16 ani)

Juniori C  (13-14 ani)

Categoria Pupillen (Copii)

Pupillen D  (11-12 ani)

Pupillen C  (9-10 ani)

Pupillen F  (7-8 ani)

Mini (5-7 ani)

Jong,

 Este echipa a-2-a, a fost infiintata pentru a dezvolta jucatorii care au depasit virsta necesara participarii in campionatul Junioren A1 sau pentru cei care nu au prins lotul primei echipe.

Echipele secunde in Olanda participa la un campionat compus din doua serii, A si B, din care, ultima clasata in seria A retrogradeaza, facindu-i loc primei clasate din seria B.

Exista si competitia dedicata Cupei Olandei, la care participa toate echipele secunde din aceasta tara. Invingatoarea campionatului regulat si cea a Cupei se califica direct in fazele superioare ale acestei competitii anul urmator.

In ceea ce priveste celelalte categorii, in functie de virsta, se urca succesiv de la Pupillen F pina la Junioren A. Copiii pot juca la orice categorie doi ani.

Si in Olanda, ca si in alte tari, fiecare categorie este impartita pe serii, in functie de zona geografica. Datorita afluentei mari de copii care imbratiseaza fotbalul, fiecare categorie de virsta are mai multe echipe (ex.: Pupillen F1, F2, F3, etc), astfel toti copii avind spatiu suficient pentru a juca.

Fiecare echipa joaca contra adversarilor din aceeasi subcategorie, de exmplu Ajax F1 V Utrecht F1 sau Ajax F2 V Twente F2, in acest mod creindu-se campionate pentru fiecare serie.

Va continua