Principiile de pregatire a lui Mourinho

Principiile de pregatire a lui Mourinho

Dupa un an in care a ratat toate trofeele jucate cu Real Madrid (Campionat – Cupa – Liga Campionilor), in ciuda faptului ca a practicat unul din cele mai frumoase stiluri de joc, Mourinho se intoarce la marea lui iubire: Chelsea. E adevarat ca nu-i singurul ghinionist: Jurgen Klopp, cu Borussia Dortmund, a patit la fel. Doi antrenori, doua echipe frumoase care confirma zicala ca in fotbal nu intotdeauna cei mai buni cistiga!

Englezii il asteapta pe cel mai bun antrenor din lume (in opinia lor!) cu bratele deschise! Analizindu-l din toate unghiurile, cautind permanent noutati si explicatii pentru omul si antrenorul Mourinho! Peter North descrie in  “Soccer Science and Coaching” metodele de antrenament ale portughezului. Cred ca este foarte interesant si util pentru toti cei care iubim “coaches-ahead.ro” sa le studiem si sa invatam din ele. Aplicindu-le in mod particular echipelor cu care lucram, pentru ca a le copia mot-a-mot ar insemna probabil esecul!

Exercitiile folosite de Mou sint exercitii globale care cuprind tehnica si tactica, implica gindirea si asumarea deciziilor rapide, atingeri ale balonului si nivel de intensitate fizica ridicate!

Foloseste un set de 42 de exercitii, care pleaca de la exercitii pentru tehnica individuala, ajungind la cele cu intreg sistemul. Face asta intr-o secventa specifica si antreneaza posesia intensiv, preponderent posesia in jumatatea adversarului (exercitii de acest gen gasiti pe siteul nostru!)! Aceasta metoda si-a insusit-o in perioada cind a lucrat sub conducerea lui Van Gaal, care i-a fost unul din modele.

In general, pentru antrenamentele tactice foloseste doua suprafete reduse, alaturate. Dimensiunile sint stabilite in functie de numarul de jucatori avut la dispozitie. Intr-o suprafata lucreaza secventa aparare – tranzitie spre atac – atac, iar in cealalta atac – tranzitie spre aparare – aparare!

Urmatorul pas dupa aceste chestiuni de baza este sa implementezi sistemul cutiei (careului) la echipa, unde va fi folosit un careu colorat ( hirtie colorata, copete) pentru anumite situatii tactice. Fiecare culoare semnifica o anumita problema tactica. Cind li se arata hirtia de o anumita culoare, ei trebuie sa reactioneze conform principiilor impuse de Mourinho, dar si folosindu-si creativitatea.

Ultimul pas este ca echipa sa recunoasca momentul cand jucatorii trebuie sa schimbe sistemul in timpul partidei de unii singuri. In acest moment specific, se poate spune ca echipa stie ce joaca.

Prin cele 42 de exercitii pe care le foloseste portughezul, jucatorii descopera singuri solutiile tactice de raspuns la situatiile jocului de fotbal. Aceste solutii se bazeaza intotdeauna pe slabiciunile si nivelul tehnico-tactic ale adversarului.

Daca Mourinho crede ca un jucator are nevoie de pregatire in plus, atunci acesta va lucra separat tehnica individuala (individualizare!). Deasemenea, toti jucatorii vor primii dosare si dvd-uri cu adversarii, pe care trebuie sa le memoreze. In plus, in saptamina premergatoare jocului, are trei sedinte teoretice cu intreg lotul.

(va urma)