Profilul tehnic individual definit pina acum prin exteriorizarea motrico-tehnica si aptitudini tehnice, se intregeste prin tipul tehnic de jucator.
Aceasta notiune indica alaturi de accentual tehnic particular pe care-l detine jucatorul, sensul tactic spre care tinde profilul sau tehnic. In virtutea indisolubilei legaturi dintre tehnica si tactica.
Cele patru tipuri pe care le consideram distincte sint:
- tipul constructor
- tipul finalizator
- tipul distructor
- tipul recuperator
Se intelege ca tipurile nu sint nici ele pure! Exista sansa unor cuplaje intre tipul constructor si finalizator si dintre cel distructor si finalizator. Mai rar se pot intilni jucatori constructori-distructori! Si mai rar tipul total!
Dar sa incercam alcatuirea unei TIPOGRAME a jucatorilor care sa cuprinda in unitate si adversitate tipurile tehnico-tactice:
Tipul constructor
de joc poate fi uneori si un finalizator, alaturi de recuperator. Mai putin intilnit este cazul in care un constructor este si un recuperator si dstructor. Iar tipul polivalent de constructor-recuperator-distructor-finalizator este si mai putin intilnit.
Tipul finalizator
este de obicei univoc. Jucatorii cu aptitudini de acest fel nu tind sa-si formeze altele. Ei se satisfac marcind goluri! Altii sint capabili si de aptitudini defensive.
Tipul distructor
reprezentat de jucatorul care face pressing, marcaj, repliere, suplinire, deposedare, respingere, este prin aceste capacitati si un recuperator. Daca are disponibilitati fizice el mai si construieste: paseaza, se demarca, sprijina, combina, raminind si cu tentatia finalizarii.
Tipul recuperator
avind ca prime aptitudini pe cele de pressing si deposedare este complementar distructorului. In genere aportul sau constructiv este limitat la pasa de reluare a atacului. Efortul anterior si probabil programul tactic, nu-l pot angaja in actiuni de constructie avansata. Cu atit mai putin in cele de finalizare.
In mod current ceea ce s-a definit aici prin profil tehnic individual se intelege si se echivaleaza intr-o acceptiune mai larga, prin stilul tehnic. Pina la un punct analogia exista intr-adevar. Si anume pina la acea parte a profilului ce indica forma de exteriorizare tehnica. Am putea deci foarte corect spune ca stilul reprezinta forma unica de exteriorizare a tehnicii fiecarui jucator! Dupa care profilul tehnic individual se continua si manifesta prin continutul sau dat de aptitudini si tip tehnic.