Lecțiile Alenatore.net
Autor: MARCO CECCOMORI
Circulația defensivă: mijloc important pentru inițierea manevrei de construcție pornind de la compartimentul defensiv
NOTA TRAD.: Circulațe defensivă = Pasarea mingii între jucătorii care compun linia defensivă a echipei
INTRODUCERE
Circulația mingii la nivelul fundașilor reprezintă un mijloc important pentru optimizarea capacității unei echipe de a construi în zona defensivă.
Fundașii, indiferent că alcătuiesc o linie defensivă de 4 sau de 3 elemente, se găsesc în superioritate numerică față de atacanții adverși, și de aceea este importantă calitatea tehnică de a pasa mingea de la stânga la dreapta și invers, rapid și precis, pentru a iniția acțiunea ofensivă și a construi cu succes, ducând astfel mingea în treimea mediană și de atac.
Acesta este motivul pentru care este important să dispunem de fundași abili nu numai în faza de non-posesie, ci și care să posede atât pasa scurtă cât și cea lungă, precum și capacitatea de a citi contextele jocului.
Circulația la nivelul liniei defensive, efectuată rapid, permite evitarea densității adverse care se formează de obicei în zona mingii; o mișcare colectivă a întregii echipe (zona activă), cu scopul de a duce mingea într-o zonă liberă (zona pasivă) și obligarea adversarului de a se redispune, fapt nu tocmai simplu în timp optim.
După cum putem vedea în Fig.2, fundașii care fac posibilă circulația mingii sunt sprijiniți adesea de mijlocașul central (metodista dintr-o linie mediană de 3 elemente) sau de unul dintre cei doi mijlocași centrali dintr-o line mediană compusă din 4 elemente.
Este foarte important să se evite pasele orizontale, știm că acestea sunt foarte periculoase pentru echipa care construiește.
Este necesar să subliniem că circulația defensivă este o alternativă viabilă atunci când nu se poate juca vertical pentru a câștiga spațiu.
Înainte de a analiza cazurile specifice ale circulației mingii pe linia unei defensive de 4 și de 3 elemente, să specificăm modul corect de utilizare a picioarelor de către fundași: dacă mingea vine din partea dreaptă este stopată cu interiorul piciorului stâng și pasată în continuare cu piciorul drept, invers când mingea vine din stânga.
DEFENSIVA COMPUSĂ DIN 4 JUCĂTORI
Prezența a 4 jucători în compartimentul defensiv garantează acoperirea optimă pe lățimea terenului (în amplitudine) și în ceea ce privește circulația balonului.
Cei doi fundași laterali primesc mingea lângă linia de tușă și puțin avansați în raport cu fundașii centrali, aceștia din urmă având rolul de suport ori de câte ori lateralii sunt în posesie.
Când mingea este în posesia unui fundaș central, celălalt are două opțiuni:
- se retrage, coboară în spatele liniei mingii dacă posesorul este presat (fig.3)
- urcă, avansează în spațiu liber (iar fundașul lateral de pe acea parte îl acoperă) când posesorul are spațiu, se află în situație de minge descoperită
În ceea ce privește poziția fundașului lateral atunci când colegul de pe partea opusă se află în posesia mingii, aceasta rîmâne la latitudinea fiecărui antrenor.
Poate să strângă în zona centrală, garatând superioritatea numerică în cazul în care adversarii, recuperănd mingea, trimit doi atacanți și recurg la minge lungă, verticală, în favoarea acestora.
Sau poate să rămână lipit de tușă pentru a da amplitudine jocului în cazul construcției echipei proprii.
O soluție bună pentru a crește viteza jocului este aceea de a pasa cu fundașul central apropiat pentru a nu risca o pasă lungă care poate fi interceptată de adversari (vezi Fig.1).
DEFENSIVA COMPUSĂ DIN 3 JUCĂTORI
Această dispunere defensivă prezintă, față de cea precedentă, o mare deficiență în ceea ce privește acoperirea terenului în amplitudine pe faza de posesie.
Pentru a putea avea posesie, fundașii trebuie să ia distanță între ei, alergând apoi în mare viteză pentru a închide spațiile dacă s-a pierdut mingea.
Din acest motiv este necesar ca externul de pe partea opusă mingiei trebuie să strângă în interior pentru a realiza acoperirea colegilor.
Defensivă de 3 jucători permite o bună circulație a balonului contra a doi atacanți; evident, circulația este dificilă în cazul a trei atacanți pentru că nu se asigură superioritatea numerică.
EXERCIȚII
Să vedem în continuare cinci exerciții, prezentate într-o progresie didactică care pot fi adaptate și antrenate pentru circulația defensivă; evident, toate pot fi interpretate și adaptate funcție de filozofia antrenorului.
Fiecare exercițiu este inclus într-un context situațional în care este prezentă întotdeauna o tranziție negativă sau pozitivă.
Exercițiul 1
Fundașii efectuează circulația mingii avansând către poarta adversă.
La fluierul antrenorului, care simulează pierderea mingii, compartimentul efectuează tranziția negativă orientându-se în formă defensivă spre unul din cele trei conuri indicate de antrenor.
Exercițiul 2
Fundașii execută mișcări defensive atacând patru puncte de referință fixe.
La fluier, antrenorul aruncă o minge în spațiu liber iar defensiva trebuie să o intercepteze și prin circulație să depășească opoziția adversarilor beneficiind de aportul mijlocașului central.
Exercițiul 3
Fundașii efectuează circulația mingii avansând către poarta adversă.
La fluierul antrenorului posesorul mingii cedează mingea unui adversar care pleacă în conducere către poarta adversă împreună cu 2-3 coechipieri.
Compartimentul defensiv trebuie să reacționeze în viteză, făcând tranziția negativă și repoziționându-se corect defensiv în raport cu propria poartă.
Exercițiul 4
Un compartiment defensiv apără poarta contra a patru adversari.
Când recuperează mingea trebuie să efectueze repede o circulație și să depășească linia mediană a terenului.
Inițial, atacanții rămân pasivi, apoi devin activi, încercând să oprească tentativa de avansare a fundașilor.
Exercițiul 5
Fundașii efectuează o circulație a mingii.
La fluierul antrenorului, cedează mingea adversarului cel mai apropiat care schimbă rapid direcția de joc către un coechipier, iar defensiva se adaptează rapid la noua poziție a mingii.
– SFÂRȘIT –
NUMAI ÎN LIBRĂRIA coaches-ahead GĂSIȚI MATERIALE ESENȚIALE PENTRU MESERIA DE ANTRENORI
TAKTIFOL
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.