Joc de constructie versus Pressing zona mediana

Joc de constructie versus Pressing zona mediana

Autor: MARIUS DULCA

Categorie : 16+

Numar de jucatori : 15 + 2 Portari

Obiectivele exercitiului:

 1. Construcția jocului în zona centrală (prin crearea liniilor de pasă ), într-o situatie de pressing median advers.

 2.  Antrenarea pressingului central

 3. Tranziție pozitivă din zona creativa dupa recuperarea mingii

 

Organizarea exercitiului:

Se delimitează un teren având lățimea careului de 16 m și o lungime de 70m,   impărțită in 4 zone. Aceste zone precum și ocuparea lor de către jucători se face după cum urmează:

Prima zona de 20 m are formă de con aceasta permițând acțiunilor de atac să se canalizeze rapid spre poartă. Este Zona de finalizare în atac unde întâlnim o situatie de 1v2, atacant vs 2 fundași centrali (plus portar).

A doua zonă, de 5m, în care se găsesc 2 jucători ai echipei care are posesia fără adversari (se simuleaza pozițiile dintre linii în  faza de construcție).

A treia zonă (30m) este zona de pressing median, 5v5, unde Antrenorul începe exercițiul printr-o pasă cu echipa în atac. Echipa aflată în atac are în componență în această zonă 2 fundasi centrali + 2 mijlocasi defensivi + 1 mijlocas creativ. Echipa aflat în apărare este formată din 3 jucători din compartimentul central median + 2 atacanti.

A patra zonă este de 15 m, este zona liberă din fața portarului, acolo unde echipa aflată în apărare, dupa recuperarea balonului, poate pătrunde și finalizează acțiunea de tranziție.

Desfășurarea exercițiului:

Antrenorul introduce mingea echipei aflate în atac în zona centrală (Roșu) care, pe pozițiile specifice, trebuie să facă 5 pase consecutive înainte de a putea pasa frontal in zona imediat următoare (intre linii) sau direct pe atacantul aflat in zona de finalizare.

Dacă mingea este jucată direct pe atacant, acesta redublează între zone și se poate continua acțiunea direct pe poartă, intr-o situație 3v2 in atac.

Dacă mingea este transmisă între linii in zona imediat următoare, se joacă în atac 3v2 în zona de finalizare impreuna cu atacantul central, însa unul dintre mijlocașii defensivi aflați în apărare poate reacționa si sprijini fundașii centrali, creând o situație de egalitate numerică 3v3.

Echipa aflată in apărare (Galben), exercită un pressing agresiv în zona de construcție a adversarului – bineinteles pe pozitiile specifice in apărare – având ca scop recuperarea mingii, tranzitie pozitiva rapidă, pătrundere sau pasă în ultima zonă și finalizare.

Dozare:

6 serii x 2 Minute ; P= 1.5 Minute

Important:

 Jocul se desfașoară pe pozițiile specifice, fiecare jucător își păstrează sarciniile și zonele de acțiune specifice postului pe care îl joacă.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.