de Umberto Giacome
Lecțiile Allenatore.net
Antrenarea „capacității aerobe” prin intermediul exercițiior cu mingea
În analiza aprofundată din articolul care va urma, „Cum să antrenezi capacitatea aerobă prin posesiI fizice” vom discutat despre importanţa aspectelor aerobe şi cât de mult influenţează ele performanţa jucătorului.
În fotbal, un nivel ridicat de rezistență vă permite să mențineți atât aspectul ludic și competitiv, cât și a capacității tehnico-tactice, in ciuda alternantei si variabilitatii continue a efortului si refacerii.
În fiecare caz, o capacitate aerobă mare îmbunătățește recuperarea între fazele de intensitate mare și de aceea trebuie căutată dezvoltarea acestui aspect intr-un mod diversificat, in functie de obiectivul pe care ni l-am propus..
Cand vorbim de rezistență trebuie să ținem cont că aceasta este clasificată pe baza mecanismelor energetice utilizate:
– Rezistenta aeroba: este cel mai economic proces; munca musculară poate fi prelungită pentru mult timp, iar tensiunile musculare sunt destul de scăzute.
– Rezistența la lactacid anaerobă: mecanismul solicitat este mecanismul lactacid și tensiunile musculare de intensitate medie şi mare pot fi continuate o perioadă relativ lungă de timp (aprox 2′ maxim).
Importanța mecanismelor energetice și deci a aspectelor fiziologice variază mai ales luând în considerare durata si intensitatea efortului. Prin urmare, acești factori trebuie să permită jucătorului să lucreze la o intensitate mai mare pentru perioade de timp mari, iar după efectuarea unui exercițiu sau acțiuni, să-i permită să-și revină cât mai repede posibil.
ANTRENAREA COMPONENTELOR AEROBICE PRIN INTERMEDIUL ANTRENAMENTULUI TACTIC
Se pot distinge 3 tipuri de antrenament aerobic in functie de intensitatea de lucru sau de interventia mecanismului energetic. Antrenamentul tactic poate fi modulat în:
1. Aerobic de intensitate scăzută sau total aerob: Folosit ca mijloc de recuperare după jocurile oficiale, prin alergări ușoare sau exerciții cu mingea care necesită intensitate scăzută și FC (frecvența cardiacă) între ele 65-70% din FC Max.
2. Aerobic de intensitate mare sau preponderent aerob: Folosit pentru îmbunătățirea capacității de menținere a ritmului ridicat fără a diminua semnificativ aspectele tehnice. Intensitatea este mare dar nu maximală, iar FC se învârte în jurul a 80-85% din FC Max.
3. Aerobic de intensitate mare sau parțial aerob: Avantajul pe care îl obțineți în urma utilizării acestor exerciții este de a dezvolta intensitate mare pentru perioade lungi de timp și de a stimula sistemului aerobic pentru a crește viteza de recuperare după un efort foarte solicitant. Exerciții cu HR în jur de 90% din HR maxim.
Cu antrenamentul tactic jucătorul este stimulat printr-o situație în care nu se manifestă subdiviziuni între componentele tehnice, tactice, fizice și cognitive. Deci, în funcție de nevoile dvs tehnico-tactice specifice și într-un mod mai antrenant, într-un mod integrat.În aceste exerciții există o corelație puternică cu sistemul de joc și cu atât mai mult cu rolul individual a fiecărui jucător. Prin urmare, cu un singur exercițiu/exerciții, dezvoltăm mai multe componente referitoare la individ și la echipă.
În plus, aspectele ludice și motivaționale inerente exercițiului ajută la efectuarea unui lucru de mare intensitate.
Un dezavantaj în utilizarea acestui mijloc ar putea fi limita tehnică a jucătorilor care poate afecta intensitatea și continuitatea exercițiului și monitorizarea sarcinii.
Prin graficul de mai jos încercăm să „încadrăm” mijlocul de antrenament pentru a înțelege cât de mult impact are asupra celor 5 componente pe care le considerăm importante: capacitatea aerobă, care este de fapt obiectivul principalul exercițiului, abilități tehnice și tactice individuale, abilități cognitive și relevanță la modelul jocului.
ANTRENAMENT TACTIC
JOC 6V6 CU PORTARI ȘI JUCĂTORI ‘MANTĂ’
Exercițiul propus este un joc cu accent pe aspectele ofensive.
Având în vedere caracteristicile, îl putem include în categoria „exerciții de intensitate medie sau predominant aerobice”.
Din punct de vedere tactic, se pune accent pe căutarea: 1) combinații în faza ofensivă; 2) amplitudine.
După cum arată imaginea de mai sus, exercițiul se desfășoară pe o jumătate de teren împărțit în sectoare: două spații mari și patru zone exterioare în care
sunt poziționați 4 jucători de bandă.
Echipa albastră în posesie are ca obiectiv să părăsească zona de start 1 (construcție); pentru a face acest lucru trebuie să fi făcut cel puțin 4 pase
și să fi folosit ambii jucători externi.
În momentul în care mingea ajunge în sectorul ofensiv (zona 2), cei trei atacanți au ca obiectiv finalizarea, eventual folosind
mantele (jucătorii) laterale.
După cum puteți vedea, dimensiunile celor două terenuri centrale sunt destul de mari în raport cu numărul de jucători (3 vs 3).
În cazul în care echipa roșie recuperează mingea, aceasta trebuie să dezvolte o acțiune ofensivă pentru a ajunge la finalizare.
Cei doi Jolly, care sunt postați pe aceeași parte, nu pot: 1) să finalizeze, 2) să-și transmită mingea unul altuia.
Sunt recomandate reprize de 8′ cu pauză de 3′. Schimbați mantele/jokerii continuu.
6V6 ATAC ȘI ACOPERIRE DEFENSIVĂ
Exercițiul propus este o posesie fizică cu 4 portițe.
Este structurat pe un teren de dimensiuni medii/mice, de exemplu un 24×32 m sau un 30×40 m.
În faza ofensivă, obiectivul tactic este căutarea pasei verticale, în timp ce fundașii vor trebui să lucreze cu conceptele de marcaj-cacoperire.
Exercițiul se încadrează în exercițiile aerobice de intensitate medie și mare. Golul este valabil doar dacă jucătorii din spatele liniei defensive marchează
după o combinație între ei. Apărătorii pot intra în zona ocupată de cei doi atacatori și pot apăra.
Vă recomandăm reprize de 2′ cu 1′ pauză și schimbarea grupelor de lucru.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.