SFATURI PENTRU PARINTII TINERILOR FOTBALISTI

SFATURI PENTRU PARINTII TINERILOR FOTBALISTI

[Parintii se intreaba deseori cum sa interactioneze cu micii fotbalisti, atit in timpul antrenamentelor, cit si inaintea jocurilor. De fapt, vor sa stie cum sa le transmita mai multa incredere si curaj.

Mai jos puteti gasi citeva principii pe care parintii le pot folosi in relatia cu copiii lor, transmitindu-le placerea jocului de fotbal.

 Fotbalul trebuie sa fie doar un simplu joc, o distractie pentru tinerii fotbalisti.

Fotbalul este un simplu joc pentru copii, nu este o afacere. Cu atitia bani invirtindu-se in fotbalul de performanta, parintilor le este greu sa inteleaga ca el ramine un simplu joc. Concentrati-va pe joc, nu pe recompensele pe care le poate oferi acesta!

Automotivatia sau motivatia intrinseca este cel mai bun tip de motivatie.

Jucatorii de fotbal iubesc jocul si competitia – este de ajuns pentru a-i conduce si acest tip trebuie cultivat micilor sportivi. Incercati sa evitati recompensele sau diferite tipuri de motivare extrinseca. Vreti sa le ofere lor placere sau vreti sa joace pentru a va multumi pe voi?

Agenda voastra nu este si a copiilor.

Tinerii practica fotbalul din multe motive. Poate le place sportul, competitia, sa apartina unui grup, aspectele sociale. Fiti siguri ca intelegeti motivatia lor inainte de a le-o transmite pe a voastra.

Incurajati copiii sa se concentreze pe procesul de executie, nu pe rezultate.

Traim intr-o societate care se focuseaza pe rezultate si cistig, dar acestea apar in urma unui proces. Bineinteles ca toata lumea vrea sa cistige, dar incurajati invatarea si perfectionarea individuala, care va transmite incredere cind copilul va creste.

Modelul de comortament pe marginea terenului.

Cind sinteti pe margine, copilul va cauta cu privirea, analizindu-va mimica. Sinteti modelul lui de comportament in diferitele momente de presiune. Daca deveniti furios, frustrat, agitat, asa va deveni si copilul vostru. Afisati liniste si calm, incurajati permanent: nu uitati, nu rezultatele primeaza.

Vedeti lucrurile pozitive, nu cele negative.

Dupa un meci, nu sariti sa enumerati ceea ce a facut gresit copilul sau cum trebuia sa faca, in opinia voastra. Incurajati-l, enumerind si laudind abilitatile si lucrurile bune pe care le-ati remarcat.

Rezistati sa conduceti copilul in timpul jocului.

Pregatirea si antrenamentele sint gata. In timpul jocului, lasati-i sa joace! Trebuie sa prinda incredere in ceea ce au invatat. Prea multe indicatii despre cum credeti voi ca ar trebui sa rezolve copilul situatia le inhiba personalitatea.

Ajutati copilul sa inteleaga ca mai intii este copilul vostru si apoi este sportiv.

Multi copii sint stresati de faptul ca ar putea sa-si dezamageasca parintii daca gresesc. Incercati sa le explicati ca orice se intimpla pe teren, ii iubiti la fel de mult. Ei sint fiinte umane care intimplator fac sport, nu fotbalisti care se intimpla sa fie oameni.

Separati rolul de parinte de cel de antrenor.

Multi parinti se cred antrenori. Acest lucru are avantaje si dezavantaje. Pericolul pentru copilul vostru il constituie faptul ca nu este capabil sa separe critica constructiva pe care i-o oferiti din rolul antrenorului si nu al parintelui. Este foarte usor pentru copii sa interpreteze remarcile ca un atac al parintelui, in loc sa le considere sfaturi ajutatoare ale antrenorului. Definiti bine cele doua roluri.

Puneti intrebarile potrivite dupa meciuri.

Punind intrebari corecte dupa jocuri, transmiteti copilului ceea ce considerati voi ca este important in fotbal. Daca puneti intrebari de genul “Ati cistigat?” sau “Ai marcat?”, copilul va intelege ca victoria cu orice prêt este cel mai important lucru pentru voi. Intrebati daca i-a placut sau s-a simtit bine si va intelege ca a juca este important.

Construiti baza de incredere copilului.

Increderea copilului este foarte fragila. Cind vreti sa construiti o baza de incredere nu treceti de la extaz la agonie sau invers. Nici nu va raportati la ultimul joc. Fiti constanti in comportament, ajutati copilul sa se concentreze pe ceea ce a facut bine, pe lucrurile pozitive. Increderea in fortele proprii se construieste in timp. De aceea incurajati, laudati, nu lasati sa apara indoieli in mintea copilului.

 

 

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.