Atacul asupra defensivei formate din 3 fundasi (2)

Atacul asupra defensivei formate din 3 fundasi (2)

Lectiile ALLEN@TORE.net
Massimo Lucchesi

Atacul “prin sistemul de joc” al defensivei de 3 jucatori

Presupinind ca avem de infruntat o echipa care joaca in sistemul 3-4-1-2, e posibil sa optimizam manevrele tactice ofensive in mai multe moduri. De exemplu, 4-3-3 poate fi un bun sistem care sa puna in dificultate dispozitivul defensiv al adversarilor.

Atacul-asupra-defensivei-formate-din-3-fundasi-2 Atacul-asupra-defensivei-formate-din-3-fundasi-3

In figura 2 se observa ca mijlocasii sistemului 4-3-3 se opun natural triunghiului format din “trequartista” si cei doi mediani din sistemul 3-4-1-2. La nivelul compartimentului defensiv, 4-3-3-ul detine superioritate numerica in raport cu virfurile adverse (4 V 2).

La nivelul compartimentului ofensiv, cei trei atacanti (si in special aripile) au conditii optime pentru a ataca atit in profunzime, cit si pe largime, defensiva adversa.

Problema care se naste pentru 4-3-3 este inchiderea celor doi jucatori de banda din 3-4-1-2. In principiu, exista doua solutii la care se poate recurge:

–        avansarea fundasului lateral (in conditiile in care se detine in continuare superioritate numerica 3 V 2, vezi fig.2) sau,

–        in anumite zone, in faza de non-posesie, retragerea extremelor citiva metri

Daca echipa care se apara cu 3 fundasi dispune numai de doi atacanti, este indicat sa eliberam unul din cei trei mijlocasi centrali de sarcinile defensive dindu-i posibilitatea de a se lansa in incursiuni laterale.

In figura 3 putem observa cum o echipa dispusa in sistemul 4-4-2 poate pune in dificultate sistemul unei echipe care se apara cu 3 fundasi.

Considerind ca adversarii joaca cu trei atacanti apropiati si cu doi mijlocasi de banda, putem construi un 4-4-2 asimetric pentru a optimiza depasirea defensivei pe una din partile laterale.

In clasicul 4-4-2 din fig.3, observam intrarea in centru, linga stoperi, a fundasului stinga, concomitent cu retragerea mijlocasului sting. In acel moment, catena dreapta avanseaza in terenul advers.

Practic, asupra celor trei atacanti cream o situatie de egalitate numerica        3 V 3, cu fundasul dreapta si mijlocasul stinga acoperind spatiile laterale, pregatiti pentru a face presiune adversarilor din zona lor.

La mijloc, celor doi mediani adversi li se opun, natural, cei doi mijlocasi centrali din 4-4-2. In momentul cind intram in posesia mingii, putem exploata zona laterala unde mijlocasul dreapta a efectuat incursiunea (care are sarcina sa nu coboare mult si sa fie deasupra adversarului advers).