Domnia lui Roman Abramovich (2)

Domnia lui Roman Abramovich (2)

Continuare a materialului Domnia lui Roman Abramovich

Jose Mourinho a fost, si inca este, cel mai cel mai de succes manager a lui Roman. Probabil ca onestitatea si sinceritatea sa brutala l-au inlaturat de la gruparea londoneza. Depaseste putin linia trasata de regimul Abramovich la Chelsea si te trezesti imediat fara serviciu. Mourinho stia asta prea bine, criticile aduse proprietarului si mentalitatea de top, indepartindu-l de acesta. Totusi, concedierea actualului antrenor de la Real Madrid, ramine singura greseala pe care rusul si-o recunoaste in privinta clubului pe care il iubeste.

Abramovich a investit in jucatori si in infrastructura clubului concomitent. O vizita in cantonamentul de pregatire este o adevarata experienta. Facilitatile primei echipe si a Academiei sint cu adevarat cele mai complete din intreaga Anglie. Calitatea suprafetelor de antrenament si joc nu au rivalitate. Tribunele sint neincapatoare pentru numarul de cereri primite pe adresa clubului si probabil Chelsea are nevoie de un stadion nou. Pina acum a cheltuit peste 1 miliard de lire sterline in transferul de jucatori. O cifra ametitoare. In zece ani, de cind conduce clubul, a cistigat trei campionate nationale, de patru ori FA Cup, doua Cupe ale Ligii si o Liga a Campionilor! Oare e de ajuns? Multi spun ca se putea si mai mult la ce investitii s-au facut in club.

Problema lui Chelsea pare a fi la manager. Rafa Benitez nu are nici rezultate extraordinare si nici nu este iubit de fani. S-au rostit multe nume si s-au facut multe propuneri. Dar Pep Guardiola a refuzat oferta preferind rigurozitatea germana. Jose Mourinho nu se stie daca poate trece peste orgoliul ranit de prima abdicare. Jurgen Kloop s-a exclus singur vrind sa continue la Dortmund. Antonio Conte s-a stabilit la Torino. Laurent Blanc are un stil asemanator lui Benitez. Unul din cele mai rostite nume este Manuel Pellegrini. Antrenor de calitate, a carui rezultate la Villarreal si Madrid, continuate acum cu succes la Malaga, nu au fost trecute cu vederea, este o propunere extrem de interesanta. Insa se naste o intrebare? Poate el sa gestioneze un vestiar de vedete, plin de bani, cum este cel al lui Chelsea?

Sa privim altfel problema antrenorului. Ce au in comun Mourinho, Ancelotti sau Hiddink? Evident, autoritate! Dar si o capacitate deosebita de a conduce si manageria jucatorii, inspirindu-i permanent in a se dezvolta si reinventa.

Ce au in comun Grant si Benitez? Ori nu au o relatie cordiala cu jucatorii, ori nu-i ajuta sa-si perfectioneze abilitatile si capacitatile de care acestia dispun.

Asadar, problema, calciiul lui Ahile pentru clubul londonez este gasirea antrenorului potrivit. Jucatorii vor fi permanent atrasi de mirajul Stamford Bridge, antrenorii la fel, dar trebuie sa se si potriveasca cu filozofia lui Roman Abramovich. In acest moment echipa este una foarte experimentata, cu jucatori excelenti. Tot ce trebuie este ca ea sa fie condusa. De pe banca pe de o parte, si din loja, la nivel de club, pe de alta.

Iata povestea frumoasa a magnatului rus si a clubului sau. Care e departe de a se fi incheiat. Alegerea noului manager poate avea implicatii pe termen lung in privinta succesului regimului Abramovich!