Mai sint citeva zile pina cind Steaua Bucuresti va da piept cu mult mediatizata campioana a Ligii Campionilor, Chelsea Londra. Ecourile dupa eliminarea surprinzatoare, dar mai mult decit meritata a celor de la Ajax, nu s-au stins inca, insa nu mai e timp de ele. Vine de acum, cel mai important joc, cu formatia miliardarului Roman Abramovich.
Atitudinea extraordinara demonstrata de Steaua in partida cu olandezii, una nemaivazuta la o echipa de romani, privita din prisma determinarii, hotaririi, dorintei de a fi remarcat si credintei ca se poate, trebuie multiplicata.
Una din conditiile care trebuie indeplinite pentru a-ti infringe adversarul este sa-l cunosti foarte bine. Sa-i stii istoria, punctele slabe, punctele forte. Sa-l radiografiezi perfect.
O analiza extrem de interesanta a patronului Roman Abramovich si a clubului londonez de cind acesta a fost preluat de magnatul rus, ne-a fost trimisa de colaboratorii nostri de la “these Football time”. Venind chiar in preajma jocului cu Steaua, cred ca ar fi bine de studiat.
Super-clubul din vestul Londrei sufera in acest moment de instabilitate. In primul rind de o identitate a jocului. Vremea cind clubul era manageriat de Jose Mourinho si care sublinia ce este posibil intr-o societate atunci cind toata lumea stie care ii e rolul, a apus demult. Insa in urma ei a crescut si s-a dezvoltat o filozofie a fotbalului.
Chelsea este probabil cea mai reprezentativa si excitanta poveste a unui club din era moderna, a carui patron investeste si cheltuie un sac de bani. Manchester City si Paris Saint-Germain incearca sa o copieze.
Enigmaticul si misteriosul Abramovich se afla in primii 50 de bogati ai lumii, conform revistei “Forbes”! Nu e rau pentru cineva care si-a pierdut ambii parinti inainte de a implini 4 ani si care a suferit financiar inca de copil. A devenit bogat datorita abilitatii sale ca om de afaceri si a oportunitatiilor de a umple golurile aparute pe piata in momente cruciale.
Istoria afacerilor lui nu a fost intotdeauna roz. In 1988 a intrat pe piata neagra a fostei Uniuni Sovietice dar averea a inceput sa o acumuleze incepind din 1995 cind a facut primele progrese in afacerile cu petrol. Pe linga Boris Berezovsky, acum cautat de guvernul rus pentru criticile aduse lui Vladimir Putin, a preluat controlul gigantului petrolier Sibneft, devenit acum Gazprom, printr-o contoversata schema de imprumut. Intelegerile lui au fost permanent invaluite in mister iar convingerile sale politice au fost total diferite de cele a lui Berezovsky. Prieten apropiat al lui Putin, el investe masiv si azi in infrastructura Rusiei.
Prin aceste actiuni de imprumut, ii furniza suport si lui Boris Eltin, care in schimbul garantiilor ii acorda, prin decret, dreptul de a manageria companii uriase de stat. Numeroasele bunuri, incluzind cimpuri petroliere si rafinarii, precum si uriase fabrici de prelucrare a nichelului si aluminiului i-au fost apoi vindute prin licitatii in care nu avea competitori. Intrase in rindul asa numitilor oligarhi, cei care se imbogatisera in urma afacerilor derulate cu statul. Nu a procedat illegal, doar a speculat sitauatia si legile valabile la acea vreme.
Cele de mai sus, explica cum s-a format caracterul si mentalitatea patronului lui Chelsea. Intotdeauna s-a bazat pe construirea de relatii. Asa o face si ca proprietar a lui Chelsea.
Continuarea in materialul Domnia lui Roman Abramovich (2)