Secrete din trecutul lui Mourinho

Secrete din trecutul lui Mourinho

Jose Mourinho. Nu stiu daca cel mai bun antrenor, nu stiu daca cel mai frumos, dar cu siguranta, cel mai controversat din fotbalul mondial. Omul care a castigat trofee cu Porto, Chelsea, Inter Milano, iar acum se pregateste sa o faca si cu Real Madrid, avand metodele sale personale pentru a-si crea imaginea de invingator. Ziaristii englezi de la „The Guardian” si „The Observer” i-au cercetat trecutul, incercind sa-l zugraveasca cit mai real. Iata povestea:
Pentru Mourinho, metoda este totul. Studiind manualele UEFA de pregatire, precum si citeva teorii privind pregatirea fizica (detine citeva diplome in teoria educatiei fizice), a devenit obsedat de pregatire si detalii. Fiecare minut al jucatorilor sai, de cind se scoala si pina merg la culcare, este programat de Mourinho si asistentii sai. Discursul sau adresat jucatorilor cind a preluat Chesea, a sunat astfel: „Din acest moment, fiecare antrenament, fiecare joc, fiecare minut din viata voastra sociala sint centrate catre un singur scop: sa devenim campioni! Primul unsprezece nu exista pentru mine. Am nevoie de voi toti. Voi aveti nevoie unul de celalalt. Noi formam o ECHIPA!” Apoi a scris pe tabla o ecuatie: „Motivatie + Ambitie + Echipa + Spirit = SUCCES”.

Multi spun despre el ca este arogant, dar nimeni nu-i contesta abilitatile. Mult inainte ca Jose Morinho sa aiba succes ca antrenor, visa sa devina un mare jucator ca si tatal sau, Felix Mourinho. Acesta a fost portar la Vitoria Setubal, Belenenses si nationala Portugaliei si, ca singurul sau fiu, Jose a fost invatat sa creada ca are geniul fotbalistic in el. Dar Ze, asa cum il strigau colegii de echipa, nu poseda nici abilitati, nici ritm si, desi avea o mare capacitate de automotivare, nu a ajuns decit un fundas mediocru. La 19 ani nu prindea un loc de titular la Rio Ave, echipa de prima liga pe care tatal sau, Felix, o conducea pe atunci.

Apoi, in 1982, s-a ivit si sansa lui Jose. Fundasul central al lui Rio s-a accidentat la incalzire, inaintea jocului cu Sporting Lisabona, iar tatal sau l-a preferat pe Ze pentru a-l inlocui. Aflind despre aceasta decizie, presedintele lui Ave, Jose Maria Pinto, i-a dat un ultimatum lui Felix: daca isi introduce fiul, amindoi vor fi concediati. Asa ca Mourinho jr. a privit meciul de pe banca de rezerve, meci pierdut cu 7-1.

Acela a fost momentul in care Jose Mourinho a luat decizia de a nu mai fi umilit niciodata, fixindu-si obiectivul de a deveni antrenor de cel mai inalt nivel, eventual stergind din CV-ul sau cariera de fotbalist profesionist. Intr-un fel, aceasta poveste explica atitudinea lui Mourinho in relatia sa cu jucatorii si placerea, aproape perversa pe care se pare ca o are, pentru managementul conflictual. Presupusa sa aroganta, atit de evidenta citeodata, este deseori doar interpretarea unui rol al actorului Mourinho. Sint numeroase declaratiile lui din ciclul „sa-l cunoastem mai bine pe Mourinho”: „Muncesc sub protectia a ceea ce am realizat pina acum. Un frumos scaun albastru, trofeul UCL alaturi, Dumnezeu si, dupa Dumnezeu, eu!” declara autointitulatul „The special one” dupa cistigarea Champions League cu Porto.

Motivul care sta la baza acestor declaratii poate fi ca la 41 de ani cistigase tot ce se putea cu Porto. In 2002, cind a fost numit manager, Porto terminase campionatul pe un dezamagitor loc 3. Anul urmator, au cistigat campionatul si Europa League. In 2004, Mourinho a intrat in istorie ca cel mai tinar antrenor care cucereste Champions League.

Jose povesteste ca la virsta de 15 ani a realizat ca nu va ajunge un jucator de top-level. Acesta este motivul pentru care, la 19 ani, cind era jucator la Rio Ave, a decis sa invete tot despre antrenorat, frecventind cursurile de Educatie Fizica. Cind ai un tata, fost fotbalist de top, iar visul tau este sa ii calci pe urme, dar simti ca nu poti s-o faci, motivatia ta izvoraste tocmai din acel punct. Am vrut sa fiu cu adevarat mare in fotbal. Simteam ca am ceva calitati de antrenor si manager. Am inceput sa lucrez. Am inceput sa iubesc asta. M-am inscris la Universitate pentru a studia disciplinele  sportive. Aceasta reprezinta pasiune reala si metodologie.

Continuarea in materialul Secrete din trecutul lui Mourinho (II)