Ivo Iaconi
S-a nascut in 11 martie 1956, la Teramo, Italia.
Ca jucator, a evoluat la echipe mici, de serie C, cum ar fi: Giulianova, Fermana, Carpi sau Francavilla.
Ca antrenor principal, a inceput in 1992 la Sanbenedettese, C1, trecind cu timpul pe la Catania, Pescara, Pisa in serie B. In 2007 preia pe Ascoli, serie A, antrenindu-le pina in 2011, tot in prima liga, pe Cremonese si Reggina.
Exercitii propuse de Ivo Iaconi gasiti la adresele: Posesia olandeza, Posesia in 3 echipe, Posesia mingii cu 10 porti, Partida la 4 porti.
Vreau sa va fac citeva consideratii generale asupra filozofiei mele de joc. Fiecare antrenor are ideile sale in ceea ce priveste fotbalul, iar sarcina lui prioritara este transmiterea acestor concepte jucatorilor.
Ritmul de joc
In constructia jocului cred ca foarte important este ritmul. Pentru a-l tine ridicat, mingea trebuie sa circule cu o anumita viteza, evitind oprirea ei intre picioarele jucatorilor. In caz contrar, adversarii se pot replia constant. Un principiu simplu, dar de baza, este transferul rapid al echipei in functie de sistemul de joc si de situatiile specifice jocului. Deci, trebuie folosite toate instrumentele didactice care ne permit cresterea vitezei de joc: limitari ale numarului de atingeri, a timpilor, cautarea pasei care cistiga teren. Un obiectiv, ultimul, destul de dificil in cazul unui presing organizat al adversarului. Pentru a obtine rezultate trebuie sa jucam simplu, fara a retine balonul. O simplitate care se exprima in jocul individual si nu in dezvoltarea manevrei tactice. Sloganul poate fi: joci cu primul vazut. Adica incercarea pasului sigur, intoarcerea mingii, pas inapoi pentru siguranta posesiei, creearea de noi spatii, totul terminindu-se cind apare o solutie de combinatii in adincime, de “asezare” a virfului pentru oamenii din linia a-2-a, pentru deschiderea jocului in zonele laterale.
Statisticile arata ca in medie durata unei atingeri a mingii este 2,5 secunde, iar in timpul unui joc poti avea mingea aprox. 2 minute. Evident, devine fundamentala miscarea fara minge, partea invizibila care faciliteaza primirea pasei colegului. Miscarea fara minge este comunicarea dintre jucatori si permite circulatia sigura, eficace, si cu multe variante. Asadar: da (mingea) si pleaca.
Tehnica individuala
Chiar si la cel mai inalt nivel, exersarea tehnicii individuale este importanta; din pacate, dupa parerea mea, jucatorii lucreaza prea putin in acest sens. Mai mult, tehnica se exerseaza in conditii cit mai apropiate de cele ale jocului, desi, cel putin in fotbalul juvenil, nu se prea lucreaza asa. Exersarea pasei sigure, precise, poate fi introdusa in multe situatii in cadrul sedintei de pregatire. (N. Trad.: este ceea ce maestrul Angelo Niculescu reclama antrenorilor de atitia ani.)
Acoperirea preventiva
Cind echipa este in posesia mingii este normal ca nu toti pot participa “optimist” la actiune. Trebuie sa existe si acei jucatori “pesimist orientati”, elemente care au sarcina de a realiza acoperirea preventive, pozitionindu-se astfel incit sa poata recupera mingea in jumatatea adversa. Pornind de la acest concept, pot initia introducerea in modulul de joc pe care l-am adoptat la Pescara. Sistemul 4-2-3-1 presupune un mecanism de joc care se dezvolta in jumatatea adversa prin miscarea, inclusiv pe perechi, a jucatorilor. Cel care pierde mingea are sarcina de a re-ataca imediat pentru a facilita actiunea de “actiune preventiva”. Este vorba de o atitudine globala a echipei care are ca ultim scop recistigarea mingii in zona de atac, pentru a dezvolta rapid o alta actiune. Acoperirea preventiva permite creearea mai multor situatii ofensive dupa o insiruire logica : atac > pierderea mingii > recuperare > atac. Astfel, incerc sa leg mult apararea de atac. In timpul fazei defensive se creeaza de fapt, prezumtii de atac iar in timpul celei ofensive ma gindesc cum sa ma apar. Sint faze de joc apropiate, care se intrepatrund si pot fi antrenate mai mult prin metoda globala “11^11” si mai putin pe compartimente.
Continuarea in materialul Vorbind despre tactica (II)