Antrenand gandirea fotbalistica

Antrenand gandirea fotbalistica

Exercitiile Professional Football and Soccer Coaching 

Jocul de fotbal nu tine doar de lovirea mingii pe teren. Modul de dezvoltare a abilitatii de a gandi decide cat de bine joci pe teren. Lucreaza la instinctele tale si vei gasi un secret ce conduce mintea unui jucator de clasa mondiala.

Fotbalul e un sport ce e jucat cu mintea. Conceptul de a da o pasa unui coechipier sau de a suta in coltul de sus al portii, ba chiar de a sari peste o intrare prin alunecare, pare de a fi doar o actiune fizica dar este mai mult de atat.

Abilitatea unui jucator de a privi terenul,  a ignora fanii si sunetele; a uita culorile; a privi dincolo de adversari, si a gasi un coechipier care e intr-o pozitie de a primi o pasa, e una din cele mai fenomenale puteri a mintii unui jucator.

Poti sa ai cele mai bune abilitati de dribling, cele mai rapide picioare de pe planeta si cel mai precis sut pe poarta, dar daca nu poti sa utilizezi aceste abilitati cand un adversar sau doi se indreapta spre tine – totul e in zadar!

Dennis Bergkamp, fostul atacant de la Ajax si Arsenal spunea, „In spatele fiecarei actiuni, trebuie sa existe un gand.”

Pe teren, abilitatea de a iti face mintea sa lucreze mai repede decat corpul este cea mai importanta abilitate pentru orice jucator. Daca poti gandi mai rapid decat adversarii, mereu vei gasi o modalitate de a iesi din cele mai dificile situatii.

Cu cat mai repede gandesti, cu atat mai bine vei juca!

TEHNOLOGIA DUAL-CORE

Antrenand gandirea fotbalistica

Fiecare fotbalist, la fel ca orice om, poseda doua functii distincte ale mintii care au un rol primar, gindirea si recunoasterea situatiilor traite.

Exista starea constienta si sub-constienta. Dupa cum denumirile spun, cind stii ceea ce faci, esti condus de starea constienta in comportament.

Pe de alta parte, cind reactionezi instinctiv sau automat, actiunile tale sint controlate de subconstient. Ceea ce nu este tocmai exact cind raportam la jocul de fotbal! In schimb, se potrivesc cind conduci masina, gatesti, mergi pe bicicleta sau inoti.

Tendinta noastra naturala este sa gindim cum vom gindi! Tindem sa ne definim pe noi insine prin mintea si gindurile constiente, ceea ce nu e tocmai corect.

Cind vine momentul sa luam o decizie dup ace ne-am gindit la ea, starea constienta este regele. Si totusi, tot ceea ce facem folosindu-ne constientul, nu ne ajuta decit sa cream niste credinte si obiceiuri pentru sub-constient.

Ce inseamna asta? Inseamna ca ne convingem mintea sa urmeze anumite patternuri (cai), care usor-usor devin obiceiurile noastre.

Sa luam un scurt exemplu. Sa zicem ca ca sintem pusi sa alegem intre doua culori favorite, rosu sau verde, si alegem verde.

Daca aceasta actiune se repeta, din nou si din nou, va veni un moment in care nici macar nu ne mai gindim, vom raspunde direct: verde!

Vom ajunge la un punct in care vom raspunde intrebarii fara macar ca interlocutorul nostru sa termine formularea.

Teoretic, actionezi asa cum ti-ai antrenat mintea sa raspunda situatiei respective, stii exact ceea ce trebuie sa faci. Fiind intrebat acelasi lucru, din nou si din nou, inseamna doar sa inoculezi ideea in subconstient.

Decizia, in faza initiala, a fost luata de starea constienta a mintii. Totusi, de-a lungul timpului, rolul a fost preluat de gindirea subconstienta si s-a transformat intr-un instinct.

Acesta este motivul pentru care apesi frina brusc atunci cind masina din fata ta opreste. Ti-ai format un instinct!

(Va continua)