Ciclul de aprofundare 13 – 14 ani (5)

Ciclul de aprofundare 13 – 14 ani (5)

CARACTERISTICILE PREGATIRII CARE REZULTA DIN SPECIFICUL VIRSTEI

La 13-14 ani, frecventa gestuala si viteza de reactie ating valori ridicate. Viteza de alergare depinde de gradul de dezvoltare a fortei musculare si a capacitatii anaerobice.

Ca mijloace de antrenament se vor folosi toate tipurile de alergare. Indicii de viteza si indeminare-coordonare inceteaza sa creasca in jurul virstei de 14 ani.

Pentru utilizarea deplina a potentialului genetic este necesar lucrul continuu pentru viteza, pe principiul abordarii simultane a factorilor antrenamentului, pe toata durata anului.

Se va acorda atentie educarii reactiei si a ritmului, precum si transferul pozitiv – indirect asupra vitezei a repetarilor mijloacelor tehnico-tactice si a lucrului pentru detenta.

Sarcina perioadei pe linia educarii fortei este intarirea musculaturii, a ligamentelor si articulatiilor. La copii de 13-14 ani, pregatirea de forta trebuie sa inceapa cu dezvoltarea armonioasa a musculaturii.

Se urmareste o musculatura robusta, profilata, care sa ajute coloana, sistemul genetic in general. Intre 13-14 ani forta se dezvolta rapid. Ordinea de prioritate este:

–        dezvoltarea analitica a marilor grupe musculare, in regim de rezistenta neuro-musculara

–        dezvoltarea fortei dinamice, in regim de viteza, printr-o abordare multilaterala

In conditiile in care sint asigurati factorii de care depinde, forta este o calitate relative usor perfectibila. Excitatia minimala necesara pentru producerea hipertrofiei musculare este de 20-30% din posibilitatile maxime.

Lucrul de forta se va efectua dinamic. In functie de factorul constitutional se poate incepe antrenamentul cu haltera.

Dezvoltarea fortei este un proces déjà in derulare, dar care solicita un interval de lunga durata. Si in aceasta etapa de virsta trebuie aplicat principiul continuitatii si progresivitatii.

Un rol important il are educarea indeminarii, cu accent pe componenta manipulatorie, fara de care indeminarea – tehnica, nu se poate consolida la un nivel superior.

La aceasta virsta se manifesta cresterea accelerata a taliei si a greutatii, cind au loc importante modificari hormonale, se constata o deteriorare a mobilitatii si a capacitatii de intindere a muschilor si a ligamentelor. Se impune un antrenament continuu pentru mobilitate, mai ales pentru coloana vertebrala si articulatia coxo-femurala.