Sugestii italiene (5)

Sugestii italiene (5)

Astazi incheiem serialul dedicat copiilor din Scoala de fotbal italiana.

Sigur, in conditiile vitrege in care antrenorii de copii si juniori din tara noastra isi desfasoara activitatea (lipsa terenurilor de antrenament, a mingilor, a vestiarelor sau a diferitelor materiale ajutatoare), unele sugestii par desprinse din seriale science-fiction.

Important ramine insa ca noi, antrenorii, sa facem totul pentru a limita efectele negative produse de aceste lipsuri!

Iar primul pas este acela de a ne dezvolta permanent, de a ne updata cunostintele si de a ne moderniza metodele pedagogice si de instruire!

Asadar,

Masuri de siguranta pentru evitarea leziunilor sistemului muscular si osteoarticular

  1. Evitati sa le cereti copiilor sa execute miscari bruste si violente, in care directia, amplitudinea, viteza si intensitatea nu sint bine controlate.
  2. Evitati suprasolicitarea constanta a articulatiilor. Chiar si greutatea corpului, daca acesta este mentinut imobil prea mult timp, poate fi daunatoare.
  3. Evitati sa lasati copiii sa sustina greutati mari pe articulatii rigide, de exemplu, in cazul sariturilor cu membrele inferioare rigide, caderilor, etc.
  4. Nu lasati copiii sa isi forteze articulatiile dincolo de limita normala, deoarece acest lucru cauzeaza durere.
  5. Evitati executia de exercitii fara incalzire.
  6. Evitati solicitarile vibratorii violente, acestea sint extrem de daunatoare pentru articulatii deoarece acestea le suporta in mod direct.
  7. Evitati efectuarea de exercitii in conditii de dureri articulare.
  8. Evitati executia de miscari cind copilul este obosit, deoarece traumatismele articulare sint mai frecvente in astfel de situatii.
  9. Evitati executia de exercitii de mare intensitate dupa o perioada lunga de imobilitate, de exemplu cind unul din membre a fost in ghips.
  10. Evitati alergarea incorecta (atingerea solului cu calciiul) pe suprafete dure sau cu incaltaminte inadecvata (talpa rigida, loc dur, etc.), deoarece acesta poate cauza inflamatii ale tendonului lui Ahile si a intregii zone a calciiului.