Principiile de pregatire a lui Mourinho (3)

Principiile de pregatire a lui Mourinho (3)

Continuare a materialelor Principiile de pregatire a lui Mourinho si Principiile de pregatire a lui Mourinho (2)

Un alt aspect in ceea ce priveste relatiile interumane a lui Mourinho, include onestitatea, uneori brutala, de care da dovada in discutiile fata in fata cu jucatorii sai. Ii priveste drept in ochi si nu-si cenzureaza cuvintele indiferent de jucator.

El crede in respectul de sine si in automodelarea propriei imagini, asa ca daca jucatorii lui sint cei mai buni din lume este pentru ca asa ii vedem noi, iar prin extensie, le cere sa se vada si ei in acelasi mod!

El nu crede in atac sau aparare, crede in echilibru! Conform filozofiei lui, daca o echipa este dezechilibrata fata de orice factor al jocului, rezultatul va fi infringerea.

Cind Mourinho conduce exercitiile defensive, echipa care ia gol este pedepsita. Curind jucatorii invata ca daca iau cu usurinta gol la antrenamente, asa se va intimpla si in jocurile oficiale.

Ciclul saptaminal al portughezului arata astfel:

Luni:              lucru pentru faza defensiva

Marti:             tranzitia spre atac (tranzitia pozitiva) si lucru pentru faza ofensiva

Miercuri:        atac si tranzitia spre faza defensiva (tranzitia negativa)

Joi:                 aparare si tranzitia spre faza ofensiva (tranzitia pozitiva)

Vineri:            planul tactic al jocului oficial

Simbata:         Joc oficial

Duminica:      Liber

Unul din aspectele asupra carora insista foarte mult in timpul antrenamentelor este jocul dintre liniile, compartimentele echipei. Atit in atac, cit si in aparare.

In ceea ce priveste colaborarea, relatia dintre jucatori, Mourinho considera important nu atit timpul cit stau impreuna acestia, ci modul in care si cit comunica intre ei!

El considera ca un antrenor bun trebuie sa cunoasca toate aspectele vietii jucatorilor sai. In felul acesta determina motivele iesirii din forma a elevilor sai.

Conceperea antrenamentelor sale este un mix de trasaturi europene: tehnica din fotbalul spaniol, tactica din fotbalul italian si incarcatura fizica din cel englez!

Deasemenea, el foloseste teste mentale sub forma de exercitii tactice pentru a-si obisnui jucatorii sa deduca sau previna diferitele situatii care apar in joc.

Mourinho tine foarte mult la principiile si metodele sale sale, sustinind ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca un antrenor este sa transmita o asa numita agresivitate de competitie si viteza echipei sale!