Profilul tehnic individual

Profilul tehnic individual

Unicitatea profilului tehnic individual in fotbal este certa. Ea provine din unicitatea profilurilor umane. Exteriorizarea gestului tehnic reprezinta un fel de amprenta individual ace particularizeaza jucatorul.

Profilul tehnic individual se formeaza o data cu debutul in fotbal al copilului de 4-5 sau 9 ani. O data cu prima lovire cu piciorul a unei mingi. El continua sa se formeze prin acumulari permanente, spontanee si dirijate pina spre maturitate. In mod aproximativ pe la 20-22 de ani jucatorul si-a definitivat profilul tehnic. Bineinteles ca perfectionarea tehnicii are loc in continuare.

Profilul tehnic individual este determinat de catre o multitudine de factori, dintre care cei mai importanti sint:

  • Conformatia morfologica a jucatorului
  • Pozitia centrului de greutate a corpului
  • Nivelul de motricitate
  • Structura psihica
  • Trasaturile de caracter si educatie
  • Calitatea primelor modele de invatare
  • Modelele preferate de pe parcursul perfectionarii
  • Calitatea si cantitatea antrenamentelor
  • Atitudinea si motivatia fata de joc

Sa analizam in continuare acesti factori ce determina profilul tehnic individual si care particularizeaza si diferentiaza jucatorii de fotbal:

Conformatia morfologica,

exprimata prin talie, greutate, lungimea si conformatia picioarelor, consistenta si structura musculara, dimensiunea bazinului si toracelui, conformatia si lungimea labei piciorului, determina in legatura cu manevrarea mingii, la fiecare tip constitutional, o biomecanica particulara. Un anume mod de lovire a mingii, de conducere si preluare, de deposedare si dribbling.

Trebuie spus ca tipul constitutional nu determina calitativ tehnica de manevrare a mingii. O anumita conformatie, desi poate servi efectuarea unui element, o deserveste pe a altuia!

Si-apoi practica arata ca toate tipurile somatice sint reprezentate de jucatori de pe toate treptele valorice. Aceasta pentru ca profilul tehnic individual precum si valoarea jucatorului sint date de catre toti factorii ce determina acest profil.

Desigur exista tentatia unui tip morphologic ideal. Cruyff sa zicem! Dar jucatori la fel de mari au fost sau sint Garincha (avea un picior mai scurt), Messi (169cm), precum si multi altii ce nu realizau parametrii modelului ideal. Ba chiar, se pare ca mecanismul tehnico-tactic al unei echipe functioneaza mai bine atunci cind este format din jucatori diferiti ca structura si conformatie morfologica, capabili astfel sa expuna o tehnica variata.