IMPORTANȚA STAFFULUI TEHNIC PENTRU PEP GUARDIOLA – UN EXEMPLU DE URMAT ÎN CONSTRUCȚIA SUCCESULUI

IMPORTANȚA STAFFULUI TEHNIC PENTRU PEP GUARDIOLA – UN EXEMPLU DE URMAT ÎN CONSTRUCȚIA SUCCESULUI

Manchester City este noua (veche!) campioană a celui mai puternic campionat de fotbal din lume! Premier League!

Pep Guardiola a construit una din cele mai bune (dacă nu cea mai bună!) echipă din lume. Fotbal artistic, eficient, încântător precum un balet pe gheață!

O parte din merit, după cum spune reputatul tehnician, îi este atribuită Liverpoolui lui Jurgen Klopp. Aceasta este singura echipă a cărui joc i se poate opune lui City.

Exprimarea, stilul, principiile de joc ale celor două echipe când se aseamănă, când se deosebesc flagrant!

Victoria lui Real Madrid în fața campionilor Angliei în semifinal Champions League de anula acesta s-a datorat valorii individuale a jucătorilor “spanioli”, ghinionului, fricii de succes înainte cu 2 minute de final a jucătorilor lui Guardiola.

Totul în fotbal ține de minte, de psihic iar în acel meci nenorocit jucătorii lui City au demonstrat că sunt oameni la fel ca noi, cu fricile și temerile lor.

Dar să revenim.

Guardiola, ca și Klopp, Ancelotti sau orice alt manager de succes, are alături de el un staff impresionant, compus din profesioniști, fiecare în domeniul lui:

 • Assistenți manager
 • Antrenori cu portarii
 • Preparatori fizici
 • Analiști informații (video)
 • Maseuri
 • Kinetoterapeuți
 • Fizioterapeuți
 • Medici
 • Scouteri
 • Specialiști asistență științifică cercetare-dezvoltare
 • Specialiști marketing
 • Organizatori de competiție
 • Specialiști department relații

Toți participă și își aduc aportul la performanțele echipei.

Pep Guardiola nu este Dumnezeul lor, este leaderul care le asigură autonomia, deleagă sarcini și îi inspiră. Nu este stăpânul lor cum încă sunt considerați antrenorii secunzi sau maseurii în fotbalul românesc.

Iar cel mai sugestiv moment de prețuire și respect pentru valoarea adusă clubului de către oamenii care compun stafful clubului a fost recunoscută și pusă la cale de către Pep la decernarea cupei câștigătoare a Premier League: el i-a trimis primii pe teren pentru a atrage aplauzele suporterilor tocmai pe aceștia care se află în umbră, care nu apar în lumina reflectoarelor, insă fără de care nu ar avea succes echipa!

 • Stafful managerului trebuie să fie compus de oameni de încredere și extrem de pregătiți pe ariile lor de competență

La toate echipele din lume, antrenorul principal (sau managerul în Anglia) are aproape de el, la orice echipă ar merge, oamenii săi de încredere. La fel și Pep Guardiola.

Încă de la începutul carierei sale la Barcelona B, i-a avut lângă el la Barcelona A, Bayern  și la Manchester City pe

Mikel Arteta – assistant manager

Poza: Getty Images

 

Domenec Torrent – assistant manager

Carles Planchart – Performance Analyst

Lorenzo Buenaventura – Fitness Coach

Manuel Estiarte – consilierul personal al lui Guardiola, unul din cei mai mari jucători de polo din toate timpurile

Un alt membru actual al staffului său de la City este

Rodolfo Borrell – assistant manager, cu care a lucrat la Barcelona, acesta fiind antrenorul lui Messi.

Deși este perfect conștient că succesul și performanța unui antrenor este direct proporțională cu valoarea și competențele oamenilor cu care lucrează zi de zi, Guardiola este un altruist desăvârșit. Un adevărat Leader! Nu se gândește numai la interesul său ci pune în prim plan nevoile și așteptările apropiaților săi. Îi ajută să se dezvolte, nu îi oprește să-și clădească visuri personale privind continuarea carierei la un alt nivel.

Iată de ce, după ce au lucrat împreună la Barcelona B, Barcelona A, Bayern Munchen și un an Manchester City, l-a încurajat pe Domenec Torrent să accepte provocarea de a prelua funcția de antrenor principal al echipei americane New York City FC in MLS.

La fel a procedat cu Mikel Arteta, celălalt asistent alături de care și-a început cariera, cu care a împărtășit ideea fotbalului de posesie și spectacol, pe care l-a propulsat la Arsenal Londra, echipă de legendă a Regatului Unit.

Și atunci, cine este Juanma Lillo, ultimul asistent al lui Guardiola, cel alături de care a câștigat ultimul titlu în Premier League?

Poza: Getty Images

Din nou, o poveste de devotament pentru fotbal și prietenie foarte frumoasă a doi oameni care respiră acest fenomen.

Pep l-a întâlnit pe Juanma pe vremea când era căpitanul Barcelonei iar Lillo managerul Lui Real Oviedo. După joc, Guardiola a ținut să-l cunoască personal pe antrenorul echipei care l-a vrăjit prin stilul exprimat în joc. Și-au împărtășit ideile despre joc ca doi liceeni care iubesc aceeași materie. De atunci s-a legat o prietenie adevărată și au menținut un contact permanent.

Spre sfârșitul carierei de jucător Pep a fost antrenat de Lillo în Mexic, acolo unde acesta antrena pe micuța Dorados de Sinaloa. Experiența petrecută împreună și-a pus amprenta pe profilul professional al lui Guardiola, i-a influențat stilul personal de antrenor.

                               Poza: International Champions Cup

Juanma Lillo a devenit un fel de coaching guru pentru acesta.

Filozofia lui Juanma este una de genul “iubește călătoria mai mult decît destinația”. Creează un fotbal frumos, bucură-te și mulțumește suporterii, savurează fiecare minut din joc și fiecare acțiune pe care echipa și jucătorii tăi o creează.

Cariera managerială a acestuia este cea a unui globe-trotter. A fost cel mai tânăr manager din La Liga în Spania la vârsta de 29 de ani. A antrenat în America de Nord, America de Sud și Asia (Japonia și China).

Lillo nu a fost motivat de câștigarea titlurilor. Mai degrabă de crearea unui joc de calitate, de formarea jucătorilor care să contribuie la un joc colectiv spectaculos și artistic.

Venirea lul Joanma Lillo, la 20 de ani după ce s-au cunoscut, este privită ca o inspirație, provocare și ajutor pentru cel care a ajuns între timp unul din cei mai mari manageri ai fotbalului mondial, Pep Guardiola.

Pep și Joanma, doi inovatori porniți împreună la o vânătoare fără oprire după golul perfect, jocul perfect, sezonul perfect!!!

 

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.