Posesie  versus Tranzitie

Posesie versus Tranzitie

Autor:MARIUS DULCA

Categorie : 15+

Număr de jucători: 14 Jucători + 2 Portari

     

Obiectivele exercițiului:

  1. Realizarea rapidă a tranziților în joc
  2. Îmbunătățirea posesiei în zona mediană
  3. Perfecționarea presingului median

Organizare:

Exercițiul se desfășoară pe întreaga suprafață a terenului de joc. În zona mediană se delimitează o suprafață de 30 de metri în care se postează câte 2 porți mici de o parte și cealaltă a liniilor de margine.

Se înfruntă două echipe a câte 7 jucători fiecare, Roșu și Albastru, plus 2 portari. Exercițiul începe în zona delimitată mediană, unde se joacă liber ca număr de atingeri, fiecare echipă încercând să conserve posesia.

În momentul în care  Antrenorul indică o direcție de atac, echipa aflată în posesie, cât de repede posibil,  accelerează spre poarta direcției indicate, căutând să înscrie gol .

Echipa care nu are mingea încearcă să o recupereze cât mai repede. Daca este posibil ca aceasta să se producă în suprafața centrală, ei pot marca în oricare dintre cele 4 portițe aflate pe laturi. Echipa care  a pierdut posesia încearcă imediat să o recâștige. Dacă reușesc, vor continua atacul la poarta mare.

Dacă în momentul în care Antrenorul a indicat direcția de atac, echipa care nu are posesia nu reușește să recupereze mingea în interiorul suprafeței mediane,  trebuie să realizeze foarte rapid tranziția negativă împiedicând primirea unui gol în una din cele 2 porti apărate de portari.

Gol după acțiunea la una din cele 2 porți mari = 2 Puncte

Gol după recuperare în zona mediană la una din cele 4 porți = 1 Punct

Variante ale exercițiului:

Limitarea acțiunii de atac pe timp (ex.: 15 sec de la semnalul antrenorului) sau pe numărul maxim de pase până la gol (ex .: din 5 pase maxim )

Dozare

  • 30 minute

Puncte cheie:

  • calitate tehnică și formarea triunghiurilor în faza de posesie
  • reacție imediată a tuturor jucătorilor în funcție de tranziția respectivă
  • după pierderea posesiei, contrapressing agresiv

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.