Lecțiile Alenatore.net
Autor: MARCO CECCOMORI
Organizare, principii și exerciții pentru Antrenorul care alege să se apere prin intermediul presingului defensiv
Principii și organizare
Presingul este o acțiune defensivă colectivă care tinde să reducă timpul și spațiul adversarilor și să adopte o atitudine agresivă față de posesorul mingii și coechipierii apropiați de acesta.
Este fără dubiu un instrument determinant pentru a ține adversarii departe de poarta noastră.
De fapt, pentru a se asigura că mingea este acoperită, atitudinea echipei trebuie să fie agresivă, cu compartimentul median prompt să închidă posibilii susținători ai posesorului mingii și cu defensiva abilă să facă pasul înainte, să avanseze.
Pentru a implementa cu eficiență această acțiune defensivă este foarte important ca echipa să dispună de o bună condiție fizică și, mai mult, să se miște sincronizat, formând un bloc în timpi oportuni, căutând să citească permanent condițiile în care se află mingea (minge descoperită/minge acoperită).
Organizarea optimă a acestor mișcări defensive de agresiune asupra mingii este o condiție necesară astfel încât presingul să ducă la recuperarea mingii.
În caz contrar, dacă se comit erori, echipa în apărare este surprinsă avansat și orientată spre marcajul jucătorilor care pot primi mingea de la posesor, astfel încât nu mai poate asigura acoperirea preventivă.
Putem distinge 3 tipuri de presing în funcție de zona terenului unde se exercită:
În presingul ultraofensiv echipa în defensivă inițiază presingul în apropierea careului advers.
Avantajul acestui tip de agresiune este că se poate recupera mingea în apropierea porții adverse; dezavantajul este acela că apărarea se face pe spații mari, linia fundașilor fiind în preajma liniei de mijloc a terenului astfel încât există mult spațiu de acoperit în spate.
În figura 1 este evidențiată această situație tactică, cu un 4-3-3 făcând presing asupra unui 4-4-2.
În presingul ofensiv agresiunea (atacul) este inițiată aproximativ în preajma liniei de trei sferturi a adversarului, zonă de unde se poate acoperi cu ușurință profunzimea.
În figura 2 putem observa o echipă dispusă în 4-4-2 care intră în presing ofensiv în urma unei pase laterale.
Presingul defensiv este exercitat în propria jumătate de teren.
Atacul de recuperare creează avantaje pentru defensivă care în primul rând se apără pe spații reduse și este ușor ca mingea să fie interceptată, iar în al-2-lea rând poziționarea în apropierea propriului careu reduce la minimum riscul unei pase decisive în adâncime.
Dezavantajul constă în faptul că mingea este recuperată departe de poarta adversă și presupune prezența în echipă a unor jucători cu viteză, buni pentru contraatac.
Conținut Restricționat
Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.
NUMAI ÎN LIBRĂRIA coaches-ahead GĂSIȚI MATERIALE ESENȚIALE PENTRU MESERIA DE ANTRENORI
TAKTIFOL
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.