Elemente tehnice ale portarului (14)

Elemente tehnice ale portarului (14)

C. IESIREA DIN POARTA

Asupra mingilor ce vin pe diferite traiectorii si directii in careul de 16m, portarul poate interveni in vederea prevenirii finalizarii, prin iesirea din poarta, in vederea prinderii sau boxarii balonului.

Iesirea din poarta cu prinderea mingii, reprezinta in fond o interceptie pe care o face portarul pentru a-si proteja anticipat poarta.

Iesirea se face in vederea prinderii sau boxarii mingii, alte doua elemente tehnice ale portarului. De asemenea, ea poate fi facuta fara plonjon si cu plonjon.

Iesirea din poarta si interventia asupra mingii se face de cele mai multe ori in cadrul unei dispute cu atacantii adversi, la care participa si proprii aparatori.

Iesirea clasica are loc asupra mingilor centrate pe sus, din lateralul terenului. Fazele iesirii din poarta sint:

–         anticiparea actiunii adversarului;
–         decizia de iesire;
–         iesirea;
–         bataia si inaltarea;
–         prinderea (boxarea) mingii;
–         aterizarea, aducerea mingii la piept

D. ELEMENTE TEHNICE EXECUTATE CU PICIORUL

1. Respingerea mingii cu piciorul

Respingerea mingii cu piciorul este un element tehnic nespecific portarului, la care acesta recurge atunci cind este in imposibilitatea de a prinde sau respinge cu mina. Deseori respingerea cu piciorul se produce involuntar, portarul fiind lovit de mingea trasa la poarta. Fiindca este un procedeu de ultima instanta, nu se pune problema unei respingeri orientate. In functie insa de tehnica de picior a portarului acesta respinge mai puternic sau mai slab. Respingerea mingii cu piciorul are loc mai frecvent in spatiul portii si asupra mingilor joase sau la mica inaltime.

2. Iesirea din poarta cu degajare

Iesirea din poarta cu degajare este un alt procedeu de aparare a portii cu piciorul. Aceasta iesire se petrece de cele mai multe ori in afara careului de “16m”, iar degajarea devine deseori o pasa data partenerului. Procedeul este tot mai folosit ca rezultat al rolului tactic sporit pe care il capata portarul in unele forme si sisteme de aparare. Se stie ca de pilda “in apararea in linie”, portarul avansat, indeplineste rolul de libero.